Simultanförmåga


Ja, så här såg det ut tidigare ikväll. Steka pannkakor och plugga samtidigt. Det är tur man har den kvinnliga simultanförmågan... ja förutom att ett par pannkakor fick lite mycket färg kanske när jag var lite väl inne i boken, men så kan det gå!


Inte okej


Burr! Detta möttes jag av när jag skulle krypa ner i sängen igår. Inte ens 17 grader i sovrummet, Herre sjuttsingen så kallt. Micke vill gärna ha svalt när han ska sova och jag kan hålla med om att svalt är bättre än varmt. Men detta är inte svalt, detta är kallt. Synd bara att det finns två lägen på elementen här hemma, allt eller inget. Ingen värme eller maximal värme. Dessutom låter elementet i sovrummet som ett skenande tåg trots att det är realtivt nytt. Nåja hellre skenande tåg än frysa sig till sömns.


Min första advent

Nu är ju ändå julen igång på allvar. Första adevent har passerat och snön ligger på marken. Min första advent började med att gå till kyrkogården och tända ljus vid morfars grav, ruggigt kallt var det men ändå mysig stämning med alla tända ljus på kyrkogården. Sedan begav jag mig hem till Johan och Carro där Carro var snäll och masserade min onda "uppsats-rygg" och sedan bjöds det på adventsfika. Väl hemma igen så slängde jag ihop ytterligare en sats med lussebullar, det kan aldrig bli för mycket. De är väldigt populära här hemma så det kan nog hända att det blir ännu fler satser bakade innan julen är kommen. På kvällen åkte vi ut till Mickes föräldrar där vi spenderade hela kvällen i soffan. Åt lussebullar, drack julmust och tittade på golf. Måste väl erkänna att jag också tyckte det var rätt kul, även om jag somnade mot slutet. Med andra ord en avkopplande och mysig första advent.


Pyssel som jag fixade med igår, doftar jul här hemma nu.


Första lussebullarna

Första satsen lussebullar klar! Musmfillibabba!


Jul i vårt hus (eller lägenhet i alla fall)

Äntligen, nu börjar julkänslan infinna sig. Det är bra träning det här med att pynta; träna armarna när man stryker gardiner och dukar och träna vaderna när man måste stå på tå på stolen för att nå upp till gardinstången. Uj, uj! Dessutom mycket spring fram och tillbaka mellan rummen. Julmusik har det dock inte blivit, har istället lyssnat sönder Take That's nya. Lyssnade aldrig på dem när de var stora under 90-talet (då var det Backstreet Boys som gällde och inget annat), men den senaste singeln är så trallvänlig så man nästan ramlar omkull. Nåja, nu är pyntningen i stort sett klar, väntar på att apelsinerna ska torka ordentligt så ska de på plats på ljusfaten sen. Har precis satt en deg med saffransbullar på jäsning så snart är det utbakning som gäller. Jag är i mitt esse sådana här dagar!


Fyndade denna fina skylt på förra årets "efter-jul-rea".


Vinterland

Termometern visar på minus sju grader ute, snöflingorna virvlar och solen tittar fram. Underbara fredag. Jag fick massor gjort igår när jag pluggade så idag tar jag några timmar ifrån datorn. Ska strax gå hem till mormor där vi ska mumsa våffellunch och i eftermiddag blir det städning här hemma så att det är rent i morgon när allt julpynt ska upp. Åh, vad jag längtar, äntligen får julsakerna komma fram.


Tolfte timmen

Snart inne på min tolfte timme av skrivande idag. Förutom korta pauser för mat så har det skrivits. Jag hade flyt med skrivandet och Micke för trött för att laga mat så det blev inte ens paus för matlagning nu ikväll, fick bli pizza istället. Så här ser det ut, roligare än så blir det inte. Just nu önskar jag mig ett extra rum där jag skulle kunna ha ett gigantiskt skrivbord så allting får plats.


En månad till julafton

För andra gången på bara ett par veckor blev min handledningen inställd på grund av vädret. De hade utfärdat klass 2 varning i Östergötland och i Norrköping var det visst lika halt som om någon hade gått och sprutat vatten med en vattenslang på gatorna. Så jag fick order av min handledare att inte bege mig ut och så har vi haft handledning på telefon nu i eftermiddag. Det funkar bra det också, även om det oftast ät lättare att prata face to face. Nu vet jag i alla fall vad som ska fokuseras på de närmaste dagarna och hur mycket jag har kvar de två veckorna framöver. Två veckor. Av en hel termin har jag två veckor kvar av mitt uppsatsskrivande innan det ska skickas in. Var tog tiden vägen?

Nu ska jag i alla fall sätta mig ett par timmar och skriva vidare, timmarna som är kvar är få så det gäller att använda dem väl. Ikväll blir det i alla fall en paus då jag äntligen ska träffa Jenny igen. Förutom något pass på gymmet och en lunch så har vi inte setts sedan innan jag blev sjuk. Och det är länge sedan för att vara oss. Ikväll blir det en kväll hemma hos henne och jag hoppas få smaka på hennes nybakade lussekatter.


Delar med mig

Inspirerad av snön som faller så slängde jag ihop den underbart goda saffranskladdkakan tidigare idag. Ni måste bara testa denna. Jag är ingen höjdare vad gäller matlagning, så därför kommer denna kaka bli mitt bidrag på julafton i år för att baka är mer min melodi. Här kommer receptet;


Saffranskladdkaka

Du behöver:
2½ dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 gram smör
1 påse saffran
(100 gram vit choklad om man vill, jag hoppar över den)

Och så här gör du:
Smöra och bröa en form med avtagbar botten.
Smält smöret och häll i saffranet (om du har choklad i så låt den smälta i smöret).
Blanda ihop de torra ingredienserna, tillsätt sedan smörblandningen och till sist äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.
KLART!

Jag brukar alltid låta mina kladdkakor stå i ugnen cirka fem minuter kortare än vad som står i receptet för att få den riktigt kladdig. Denna kaka har jag därför i ugnen i 28 minuter.

Om man vill kan man servera med grädde, som till vanlig kladdkaka, jag tycker dock denna är godast som den är.


Lång söndag

Exakt en vecka kvar till första advent. Har sett att folk redan börjat pynta med ljusstakar i fönster och även om jag är bra sugen jag med på att ställa upp alla julsaker så vill jag invänta första advent. Lussebullar ska det dock bakas i veckan. Och lussebullar blir det, inte lussekatter. Därför blir det frysrensning som är temat på kommande veckas middagar, måste få plats med alla bullar i frysen och då måste det först tömmas i frysen. Inte för att det gör så mycket, finns mycket gott där som det ska få lagas något smaskigt av. Funderar på att slänga ihop en sats med rågkakor nu. Dagen känns lång och jag behöver fördriva tiden. Har korrekturläst en stor del av uppsatsen under dagen så nu vill jag göra något lite mer upplyftande.

Klockan 20 är det Vem kan slå Filip och Fredrik, avsnittet där vi var med under in inspelningen. Ska bli intressant att se hur programmet blev när man vet hur lång tid det tog att spela in.


En superkväll!

Det blev en super trevlig kväll igår, god mat och dryck och en himla massa spelande. Lite extra glad eftersom jag vann båda serierna i bowling. Tror det aldrig hänt förut faktiskt. Dessutom så vann ju vi tjejer över killarna i "Pop och Rock" spelet sen också. Det blev även ett par omgångar av spelet "Med andra ord" och jag trodde ett tag att jag skulle dö av skratt. Många härliga förklaringar kom fram och den där falsett rösten verkar vara något genomgående när man blir stressad.


 Måste ju visa mina serier som jag är mäkta stolt över. Fem(!!) strike i första serien och sammanlagt 277 poäng. En sådan här serie är nog en engångsgrej i livet för en sådan som mig, så detta var nog min gång. Därför skryter jag lite extra. Sällan jag går över 100 poäng i en serie annars, så detta är nog rekord. 
 

Några glas vin och mycket spelande tog visst ordentligt för jag vaknade inte förän halv ett i förmiddags. Har nog inte sovit så länge sedan i tonåren någon gång. Tog mig i alla fall ner på stan och mötte upp Jenny för brunch och passade faktiskt på att inhandla den första julklappen. Skönt att vara igång med dem, ta det lite pö om pö. Nu blir det snart middag som mannen ska laga ihop och sedan en kväll i soffan med Så Mycket Bättre!


Syskonkväll

Härliga fredag! Fredagar är den bästa dagen i veckan, även om denna helg är oplanerad så är det skönt med den där helgkänslan som infinner sig. Ikväll är det dessutom planerat en helkväll med bröderna och deras damer. Bowling, middag ute och sedan spelkväll hemma hos oss står på schemat. Blir nog en härlig kväll, dags att värma upp kastarmen (hmm, kastar man verkligen ett bowlingklot?).

Timmarna fram till dess kommer gå i ett så dagens pluggande läggs till helgen istället, det gör mig faktiskt inget eftersom helgen ändå är oplanerad. Lunch med syster är inplanerad och på eftermiddagen blir det ett par timmar på gymet. Och nu ska jag dra fram med dammsugaren och dammtrasan genom detta dammiga hem så att folket inte blir överfallna av dammråttorna ikväll.


Åter till träningen

Idag steg jag in på gymmet för första gången på två veckor. Det kändes verkligen i kroppen att det var ett tag sedan som jag rörde på mig ordentligt. Nu blev det visserligen "bara" en promenad på löpbandet men det var riktigt skönt. Bättre än inget alls. Bastun fick fart på den resterande förkylningen tror jag, hoppas den går över fortare nu.

I morgon blir det tidig uppstigning för en massa pluggande för lagom till lunch beger jag mig till mormor där det bjuds på lunch och sedan även fika på eftermiddagen eftersom hon fyller år. Förhoppningsvis hinner jag med lite plugg till på kvällen samt en te-stund med Jenny.

Nu blir det Greys.

Sömnlösa nätter

De senaste nätterna har jag sovit halvdant. Vaknar mitt i natten och kan sen inte somna om. Ligger och vrider och vänder mig och tänker främst på hur det kommer bli med jobb efter examen. Mindre än två månader kvar och det känns som att det står helt still på jobbfronten. Det är stressande. I natt vaknade jag vid fem och låg vaken i över en och en halv timme. Är trött idag. Dock inte mycket att välja på, bara att återgå till pluggandet.


Jag vill träna!


Så här känner jag mig just nu. Svullen efter nästan två veckor av ingen träning alls och mat i form av allt för mycket mackor. Just nu vill jag bara att förkylningen ska försvinna så jag kan börja träna igen.


Vilken familjehelg

Vi är mitt uppe i en härlig familjehelg. Jag tycker dessa helger och dagar är underbara då familjen får spendera tid med varandra. Jag är en riktig familjemänniska. I går började jag dagen med att spendera förmiddagen hos mormor, där tanken var att vi skulle ta en sväng på stan men det tillät inte vädret riktigt så det blev en mysig fika istället. Framåt sena eftermiddagen begav vi oss till far och Eva-Marie eftersom hon fyllde år. Det bjöds på god mat och trevligt sällskap. Idag blir det middag hos farfar och farmor om några timmar där pappa och farfar ska firas på deras dag. En riktig familjehelg med andra ord.


Tråkig men god


En något tråkig fruktskål kan tyckas men satsumas (eller clementiner, mandariner, vad de nu heter?) är den enda frukten jag varit sugen på de senaste veckorna. De flesta andra frukterna äts ju året om så det blir liksom lite extra gott med satsumas när det väl är säsong för dem.


På väg framåt

Insåg just att mina sex senaste inlägg har varit gnäll om trötthet och sjukstugan som råder. Men ja, ärligt talat så har det inte hänt så mycket annat de senaste dagarna. De vakna timmarna har ägnats åt att titta på tv och film i stort sett för att få timmarna att gå. I vanliga fall ligger väl ett dygn på uppdelningen 8/12. Det vill säga åtta timmar sömn och tolv timmar vaket. De senaste dagarna har för mig varit tvärtom, åtta timmar vaket och tolv timmar sömn. Och det har behövts.

Idag känner jag mig något bättre, lite piggare både i kroppen och i sinnet. Men ännu inte hundra. Hade planerad handledning idag i Norrköping som jag kände sådär inför att åka på, dels p.g.a. hur jag mår men också p.g.a. vädret. Fick dock sms av min handledare tidigt i morse där hon tyckte jag skulle stanna hemma för att vägarna var glashala. Så handledningen tog vi på telefon istället och det gick bra det också. Nu hoppas jag att huvudet är med på noterna så att jag jag fortsätta skriva i morgon eller senast på fredag.

Nu snöar det ute igen. Jag skulle vilja vara ute och bygga snögubbar och åka pulka istället för att ligga här inne. Hoppas snön ligger kvar i några dagar, men det verkar inte lovande...

________________________
Update: Jag fick mig ett gott skratt när jag insåg att jag enligt inlägget har skrivit att dygnet har 20 timmar. Ja, den här influensan gör mig ju inte smart direkt. 8/16 ska det ju vara och inte 8/12.


Att inte känna smak

Åh, vad jag saknar att känna smak. Micke slängde ihop chokladbollar för en stund sedan. Mums, tänkte jag och högg in på en. Insåg lika fort att han kunde ha haft i precis vad som helst, för någon smak kände jag ju inte. Konstigast är nog ändå att äta glass. Bara kallt och konstig konsistens, ingen smak. Dock lent för halsen. Men får nog bli te hädanefter. Micke frågade just vad vi skulle äta ikväll, jag svarade att det faktiskt inte spelar någon roll. Är ju som sagt bara konsistensen som jag känner ändå. Så vi får se vad det blir...

Dag 4

Jag är inne på min fjärde dag som soff/sängliggandes. Jag är fruktansvärt uttråkad och rastlös men allt för trött för att kunna ta mig för något att göra. Jag trodde nog att det skulle ha släppt av vid det här laget, men tydligen inte. Så mycket mat går inte heller ner, dels är jag inte sugen och dels så känner jag ingen smak av någonting. Te och smörgåsar är det som jag i stort ätit de senaste dagarna. Idag slog jag till och bytte téet mot nyponsoppa. Wihoo. Så spännande är livet nu. Suck!


Influensa

Ja, det verkar väl som att det är influensan som angripit mig. Ena dagen frisk, dagen efter däckad. Hela kroppen värker så fort jag rör mig och det mest aktiva jag gjort under dagen är väl att prata i telefonen. Annars har det mest varit soffläge där jag tittat igenom en massa tv-program jag missat under veckan. Har precis tittat på Så Mycket Bättre. Vilket underbart härligt program. Där har tv4 verkligen lyckats.

I morgon måste jag nog dock ta mig ur soffläget för en liten stund. Under Höstmässan som arrangeras i helgen här i stan har de längdskidor till kanonpris. Jag ville ha ett par redan förra vintern men då blev det inga, men nu när jag såg erbjudandet så funderade jag på att slå till. Men så ringde mor min idag och sa att jag kunde få dem i julklapp. Problemet är ju dock att de måste provas ut, så det blir till att åka ner, in till deras monter och sedan hem igen.

Nu ska jag återgå till tv-tittandet. Se om det finns någon hyffsat film att titta på en stund innan sängen väntar.


Besegrad

Nu ger jag mig och låter förkylningen vinna över mig idag. Trots en frusen kropp och suddig knopp så har jag fått lite gjort, om det är något att ha får jag nog utvärdera när knoppen är lite klarare. Nu tar jag i alla fall fredagsledigt och ska bädda ner mig och läsa. Och den där Chi San, fy tusan så vidrigt. Säkerligen det värsta jag någonsin smakat på, men hjälper det mot tröttheten så åker den ner i alla fall. Det är värt ett försök.

Hoppas ni får en fin fredag kära vänner.


Snörvel och host, host!

Vaknade i natt och kunde inte andas genom näsan. Så där kom det. Vinterförkylningen. Att jag aldrig slipper undan. Har tidigare i veckan känt av både hals och huvud men ignorerat det lite lätt. Nu ska jag i alla fall strax bege mig mot Apoteket för storshopping, nässpray, halstabletter och förhoppningsvis har de också Chi San. Jag orkar verkligen inte ta mig ner på stan till Hälsokosten så jag hoppas Apoteket har det. Ibland är det skönt att bo granne med sjukhuset, inte många meter till Apoteket. Inte lika roligt dock när man väcks tidigt på morgonen av ambulansens sirener. Men men... Först en ipren sedan Apoteket.

Trötter

Den senaste veckan har jag varit oerhört trött, i början av veckan trodde jag det berodde på omställningen till vintertid men det har setat i och vägrar släppa. Att jag dag ut och dag in sitter vid datorn och att det nu är mycket mörkare ute gör väl sitt till, men just nu känner jag inte riktigt att jag har tid att vara trött hela tiden. Dessutom sätter sig tröttheten på humöret som till och från är i botten, vilket är mindre kul. Fick tips idag av Emma att testa Chi San som tydligen ska vara bra mot just trötthet så i morgon ska det inhandlas en flaska. Jag sätter min förhoppning till det och hoppas tröttheten går över.


Vinterskor

Jag ger upp snart. I flera år har jag letat efter ett par ordentliga vinterskor men inte hittat några som jag trivs med. Visst, det finns massor med vinterskor på marknaden, men jag tycker att de flesta är oerhört fula. Jag vill inte ha färggranna, plastiga osv. Jag vill ha ordentliga vinterskor. Nu säger jag verkligen inte att jag enbart går efter skons utséende, men jag har faktiskt ingen lust att gå runt i skor som jag inte trivs med en hel vinter. Jag köper aldrig skor som jag inte trivs med annars, så varför göra det på vintern. I alla fall, så har jag nu hittat ett par som jag tror jag skulle trivas med och som verkar vara av bra material och tåla kyla. Dock är de utanför min budget just nu. Vilket känns fruktansvärt typiskt. Mina uggs som jag har är de bästa vinterskorna hittills, men de står ju inte alls emot slask eller blötsnö och dessutom börjar de bli riktigt slitna. Dessa skulle jag i alla fall kunna tänka mig på fötterna i vinter.


På riktigt är häftigt

Nu börjar det kännas på riktigt. Avslutad utbildning och verkligeheten med att jobba väntar. Jag säger som jag gjort förut; det är skrämmande men på samma vis helt underbart. Att skicka in ansökningar till jobb känns ganska så overkligt. Inte just själva sökandet, det har jag varit med om många gånger förut. Men just den biten att jag faktiskt kan luta mig tillbaka på en utbildning när jag söker dessa jobb. Det känns...häftigt! Jag hoppas verkligen att jobben jag sökt kan ge något, ett jobb lagom till examen. Det skulle vara något det. Två månader kvar tills jag är lärare på riktigt. Två månader.


Kvällens mat

Dagens middag som är lagad av mannen - Stuvad potatis och rimmad lax.
Tusan så gott!


Tisdag

Gårdagskvällen hemms hos Putte och Elin blev jättemysig, vi fick se bilderna från bröllopet vilket var jätteroligt. Tiden sprang verkligen i väg och det blev senare än vi tänkt, men ibland glöms tiden bara bort. Somnade som en stock när vi kom hem och sov som en gris hela natten, blev nog nästan elva timmars sömn. Kanske för mycket sömn t.o.m. för idag vaknade jag jättetrött. Hade inbokad ansiktsbehandling i förmiddags vilket inte heller gjorde mig piggare, men oj så skönt det är så här efter. Len som en babyrumpa i ansiktet och nyfärgade fransar så nu slipper jag gå runt och se ut som ett spöke de dagar jag inte orkar plocka fram mascaran. Mötte sedan upp mamma hemma hos mormor där det bjöds på våffellunch och sedan fixade vi lite i hennes lägenhet innan jag begav mig hemåt. Inväntar lite feedback från min handledare som kommer närsomhelst på mailen och sedan ska det pluggas vidare. 


Eftermiddag i lugnan ro

Idag har jag en eftermiddag utan plugg, jag vankar av och an här hemma i lugnt tempo. Tvättar, plockar och bara är. Har skickat in ansökningar angående jobb, det börjar närma sig nu. Synd bara att jobben är så få. Jag och syster lunchade på stan tidigare, likt resten av stan som intagit vårat lunchställe. Till kvällen när Micke kommer hemåt beger vi oss till Putte och Elin för lite kvällsfika. En lugn eftermiddag med andra ord. Ibland är det just det som behövs.


Annorlunda söndageftermiddag

Igår spenderade vi eftermiddagen hos Mickes föräldrar där det intogs kalkonmiddag och sades hejdå till Mickes bror Adam som åker till London i morgon på obestämd tid. Dock blev inte riktigt eftermiddagen som det var tänkt. Runt klockan fem var det kolsvart ute och helt plötsligt var det lika svart inomhus och ännu mörkare utomhus. Inte en enda lampa fungerade i hela byn och ingen täckning på mobilerna. Och så var det i runt en timme. Så det blev till att spela spel i skenet av levande ljus. Trodde dock jag skulle trilla av stolen när det helt plötsligt bankar på dörren mitt i allt det mörka. Vem bankar på dörren när det är kolsvart både ute och inne. Det var som tur var bara en kompis till Adam. Eftersom ringklockan inte fungerade under strömavbrottet så var han tvungen att knacka. Men tusan vad rädd jag blev. Det var i alla fall jätte mysigt att sitta där med levande ljus och spela spel, men jag funderar fortfarande på vad som hände. Sirener tjöt som bara den, men tidningen rapporterar inte om något speciellt. Ja, en lite annorlunda söndagseftermiddag.


RSS 2.0